Diamond painting is misschien wel dé populairste hobby van dit moment. Veel liefhebbers kennen en doen het al al jaren, maar ook steeds meer nieuwe mensen ontdekken deze verslavende hobby.

Omdat wij merkten dat er behoefte is aan een uitgebreide pagina met informatie hebben we deze gids gemaakt die we regelmatig blijven updaten. Denk je dat er nog iets ontbreekt en we zeker moeten toevoegen om deze gids nog vollediger te maken? Laat het ons weten via de contactpagina.

Inhoudsopgave

Klik hieronder op het onderwerp om meteen naar het juiste gedeelte te gaan.

1. Wat is diamond painting?
2. Hoe werkt diamond painten?
3. Welk formaat diamond painting kan ik het beste kiezen?
4. Kan ik het beste kiezen voor vierkante of ronde steentjes voor mijn diamond painting?
5. Wat voor design kan ik het beste kiezen?
6. Tips & tricks
7. Veelgestelde vragen

1. Wat is diamond painting?

Diamond painting is een handwerkhobby waarbij er op voorgedrukt materiaal (meestal canvas) kleine steentjes (diamonds) worden aangebracht, waarna het gekozen design zichtbaar wordt. Dit wordt ook wel gezien als borduren met steentjes.

Het materiaal is bedrukt met een silhouet van het gekozen design en onderverdeeld in vakjes die voorzien zijn van een letter of een symbool die corresponderen met een kleurnummer. Hierdoor kun je dus bepalen waar de verschillende kleuren steentjes geplakt moeten worden en werk je toe naar een afgeronde diamond painting.

2. Hoe werkt diamond painten?

Om te beginnen is het goed stil te staan bij de inhoud van het pakket. In ons geval ziet dit er als volgt uit.

Los van deze producten die standaard in het pakket zitten zijn er diverse accessoires te bestellen om het diamond painten leuker en makkelijker te maken.

Stap 1: Bereid je goed voor

 • Verspreid de inhoud van het pakket op tafel. Afhankelijk van het formaat kunnen dit tientallen tot honderden zakjes met steentjes zijn.
 • Bekijk goed de instructies om te weten welk symbool bij welke kleurcode hoort en sorteer desgewenst de verschillende zakjes.

Stap 2: Voordat je begint

 • Kies voor de juiste kant om te beginnen. Het makkelijkste is om als rechtshandige rechts te beginnen en als linkshandige aan de linkerkant.
 • Bepaal op basis van de legenda met welke kleur je begint.
 • Strooi een aantal diamanten van de gekozen kleur in het bakje.
 • Sorteer het mogelijk allemaal in doosjes voor je begint.

Stap 3: Ga aan de slag

 • Pel een stukje van het plastic los van de gekozen kant om mee te starten.
 • Pak de pen, dip deze in de wax (je hebt maar een klein beetje nodig, dit is alleen maar voor het oppakken) en pak een steentje op.
 • Bevestig deze op de juiste plaats op de painting (daar zit de lijmlaag op).
 • Herhaal dit totdat je klaar bent met de huidige kleur. Je kunt daarna het plastic terugvouwen om de steentjes lichtjes aan te kunnen drukken.
 • Stop de niet gebruikte steentjes terug in het zakje en herhaal bovenstaande stappen met een volgende kleur.
 • Herhaal dit tot je diamond painting af is.

Belangrijk: haal de plastic laag er dus stukje voor stukje af om te voorkomen dat de lijm opdroogt!

Weet jij genoeg en wil je aan de slag? Bekijk dan eens onze diamond painting van eigen foto

3. Welk formaat diamond painting kan ik het beste kiezen?

Diamond paintings zijn er in verschillende formaten en over het algemeen geldt: hoe groter het formaat, hoe scherper en mooier de details. Simpelweg door de extra beschikbare ruimte.

Heb je een foto met weinig details en is er nauwelijks achtergrond aanwezig kan een klein formaat een prima optie zijn, maar in veel gevallen zorgt een groter formaat voor een veel beter resultaat!

Als beginner kan het goed zijn om te starten met een klein formaat, maar voor de mooiste diamond paintings als eindresultaat kies je al snel voor een grotere afmeting.

Bekijk onze collectie diamond painting van eigen foto

Stelregels om aan te houden

Zie hieronder enkele stelregels die je kunt aanhouden.

 • Weinig details en kleuren: minimaal 20 x 30 cm
 • Gemiddelde details en kleuren (bijv. portretfoto): minimaal 30 x 40 cm
 • Veel details en kleuren (vanaf twee personen of met veel achtergrond): minimaal 40 x 60 cm
 • Uitgebreide details en kleuren (vanaf drie personen en achtergrond met veel details): minimaal 60 x 90 cm

Dit is dus ons algemene advies om als minimale grootte aan te houden, maar dit kan natuurlijk per specifieke foto verschillen. In geval van twijfel kun je dus het beste een iets groter formaat kiezen voor het beste resultaat. Of neem contact op met ons, wij helpen graag bij het maken van de juiste keuze.

Uitsnede van een eigen foto

Als je kiest voor het uploaden van je eigen foto kun je zelf de gewenste uitsnede veranderen. Ons advies is om hier ook goed bij stil te staan, hierdoor heb je zelf de keuze welk deel van de foto je het belangrijkste vindt. Standaard wordt de foto gecentreerd in onze tool, maar na het klikken op het icoon onder de foto kun je zelf de uitsnede verplaatsen en in- en uitzoomen.

4. Kan ik het beste kiezen voor vierkante of ronde steentjes voor mijn diamond painting?

Vierkante diamond painting steentjes sluiten perfect op elkaar aan. Hierdoor is er geen sprake van ruimte tussen de steentjes en wordt het eindresultaat een mooi geheel. Wel ervaren diamond painters dat het werken met vierkante steentjes veel preciezer werk is dan met ronde steentjes waardoor het iets langer kan duren.

Bij ronde steentjes blijft er altijd wat ruimte zichtbaar en is het eindresultaat dus niet helemaal dekkend. Dit wordt over het algemeen als minder mooi ervaren. Het voordeel van ronde steentjes is dat het gemakkelijker en sneller werkt. Daardoor worden deze vaak door beginnende diamond painters gebruikt.

Advies: Ons advies is dus om te kiezen voor vierkante steentjes als het resultaat voor jou belangrijk is. Ga je liever voor gemak? Dan kunnen ronde steentjes ook een goede optie zijn.

Op dit moment hebben wij alleen vierkante steentjes beschikbaar aangezien dit de favoriete keuze is van diamond painters. In de toekomst hopen wij ook ronde steentjes aan te bieden.

5. Wat voor design kan ik het beste kiezen voor mijn diamond painting?

Er zijn eindeloze mogelijkheden voor het kiezen van een design voor je diamond painting. De favoriet bij de meeste diamond painters is een diamond painting van eigen foto. Kies een mooie herinnering en upload deze foto of kies voor onze ruime keuze aan designs. Zie hieronder populairste categorieën:

6. Diamond painting tips & tricks

Hieronder hebben wij een aantal tips & tricks op een rijtje gezet die je kunnen helpen met het starten en afronden van je diamond painting.

Sorteer alle steentjes voordat je begint

Loop alles even na voordat je begint. Controleer op basis van het instructieblad of alle steentjes bij het pakket zitten en sorteer deze.

Laat de plastic folie zo lang mogelijk op de painting zitten

Deze laag beschermt tegen vuil en stof, dus haal telkens alleen het gedeelte los waar je aan gaat werken. Op deze manier blijft de lijmlaag intact en blijven de steentjes goed plakken.

Gebruik altijd een harde ondergrond

Dit kan heel simpel als je een fijn bureau hebt om aan te werken, maar als dit niet het geval is kun je bijvoorbeeld een snijplak gebruiken als harde ondergrond voor het specifieke gedeelte waar je mee bezig bent.

Werk met één kleur tegelijk

Op deze manier werk je heel gestructureerd en overzichtelijk en voorkom je fouten.

Gebruik het opzetstuk om meerdere steentjes tegelijk te plaatsen

Heb je grote delen van de painting met dezelfde kleur? Gebruik dan het opzetstuk om drie of tien steentjes tegelijk te bevestigen.

Maak de steentjes minder statisch

Het kan soms voorkomen dat de diamond painting steentjes een beetje statisch zijn, waardoor het painten minder fijn werkt. Door de steentjes voor of tijdens het sorteren op een antistatisch doekje te leggen voorkom je dit.

7. Veelgestelde vragen

Waar kan ik het beste beginnen aan mijn diamond painting?

Dit is per persoon verschillend. Over het algemeen beginnen rechtshandigen linksboven en linkshandigen rechtsboven, maar hiervoor heeft iedereen zijn eigen voorkeur wat het fijnste werkt.

Ik kom steentjes tekort en kan mijn diamond painting nu niet afronden. Hoe kom ik aan extra steentjes?

Het kan altijd voorkomen dat er enkele zakjes ontbreken bij je painting. Als je deze bij ons hebt besteld sturen wij de missende zakjes direct op zodat je deze binnen 1 tot 2 werkdagen in huis hebt. Heb je ze voor een ander project nodig? Bekijk dan onze losse diamond painting steentjes in de webshop.

Wat kan ik doen met overgebleven diamond painting steentjes?

Deze kun je bewaren (sorteer ze goed op kleurnummer) om te gebruiken bij toekomstige paintings mocht je steentjes tekort komen. Ook kun je ze gebruiken om zelf bijvoorbeeld kaarten, doosjes of fotolijsten te versieren.

Ik wil mijn diamond painting ophangen zonder lijst. Hoe zorg ik ervoor dat de kwaliteit goed blijft?

Breng hiervoor blanke lak of Mod Podge op de steentjes aan, dit kan met een kwast of roller. Hierna blijven de steentjes beter beschermd en kun je de painting zelfs buiten ophangen.

Er zitten vouwen in mijn diamond painting, hoe krijg ik deze eruit?

Onze canvas paintings worden voorzichtig opgerold en stevig verpakt verstuurd, dus deze is vrij van vouwen. Mochten deze toch ontstaan voordat je begint, leg het canvas dan een nachtje onder een matras of een stapel boeken. Vaak zijn ze daarna verdwenen.

Wat kan ik doen als de symbolen slecht zichtbaar zijn op mijn diamond painting?

Omdat onze paintings in Nederland geproduceerd worden hebben we extra aandacht kunnen geven aan de duidelijkheid van de symbolen en zijn deze goed zichtbaar. Wil je toch nog wat extra hulp, kies er dan voor om een lightpad onder je canvas te leggen tijdens het painten.

De plaklaag op de diamond painting werkt niet meer goed, hoe kan ik dit oplossen?

Als het plakken op specifieke gedeeltes niet meer zo goed werkt, bijvoorbeeld als er stof op is gekomen of je de steentjes een paar keer eraf hebt gehad, gebruik dan blanke nagellak om de steentjes toch te kunnen bevestigen.

Kan ik mijn diamond painting oprollen als deze klaar is?

Ons advies is om dit zoveel mogelijk te vermijden. Mocht je dit toch willen doen is de beste manier om dit niet te strak en met de steentjes naar buiten te doen.

Hoe kan ik vakjes maken in de folie op mijn diamond painting?

Als je het fijn vindt om de painting per vakjes te maken, kun je ervoor kiezen om meteen scherp mesje en liniaal heel voorzichtig de folie iets insnijden. Doe dit wel heel voorzichtig, zodat de plaklaag niet beschadigd raakt.

Zijn de diamond painting kleurnummers altijd hetzelfde?

Voor de kleuren wordt het DMC kleurenpalet gebruikt die overal hetzelfde zou moeten zijn. Wel kan het voorkomen dat de kleur heel lichtjes afwijkt, dit kan heel af en toe voorkomen bij het mengen van de verf in het productieproces.

Hoe voorkom ik dat last krijg van mijn rug, schouders of nek tijdens het diamond painten?

Probeer zo recht mogelijk te zitten als je bezig bent met je diamond painting. Een tekentafel kan hier bijvoorbeeld bij helpen.

Hoe bewaar ik mijn (afgeronde) diamond paintings?

Afgeronde paintings worden vaak ingelijst en daarna opgehangen op een mooie plek in het huis of de tuin. Voor paintings die nog niet afgerond zijn kun je deze bewaren in een tekenmap.

Hoe plak ik mijn diamond painting op hout?

Hiervoor kun je hout- of textiellijm gebruiken.

Hoe zorg ik ervoor dat de steentjes goed aangedrukt zijn op mijn diamond painting?

Hiervoor kun je een speciale diamond painting roller bestellen. Ook kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een deegroller.

Hoeveel steentjes passen er in een diamond painting?

De vierkante steentjes hebben een grootte van 2,5 mm. Hierdoor heb je 16 steentjes per 1 cm2. Je kunt het aantal steentjes dus berekenen door dit te vermenigvuldigen met de lengte en de breedte. Dit komt dan bijvoorbeeld neer op onderstaande aantallen:

 • 20 x 30 cm: 9.600
 • 30 x 40 cm: 19.200
 • 40 x 60 cm: 38.400
 • 50 x 70 cm: 56.000
 • 60 x 90 cm: 86.400

Hopelijk heb je veel gehad aan deze informatie en wil je nu meteen aan de slag. Bekijk ons volledige aanbod diamond painting designs. Wij produceren in Nederland en leveren binnen 2-3 werkdagen. 

Ps. Denk je dat er nog iets ontbreekt en we zeker moeten toevoegen om deze gids nog vollediger te maken? Laat het ons weten via de contactpagina.

Waar ben je naar op zoek?

Jouw winkelwagen